Jak vybrat šaty do tanečních?

Taneční bývají první společenskou událostí mladé dívky, ve které poprvé hraje ona sama hlavní roli. Dnes už se tyto akce zdají jako přežitek, ale formálnější atmosféra společně stráveného času mladých dívek a chlapců bude vždy velmi kouzelná. Učení se klasickým i modernějším tancům vytváří také prostor pro nová setkání a kamarádství. Zároveň se zde setkají mladí lidé z různých škol a oblastí (z venkova i z města) a třeba by se jinde ani neměli šanci poznat. A v neposlední řadě - dodnes se každoročně koná spousta společenských událostí jako např. různé městské, zastupitelské a univerzitní plesy, hasičské bály a zábavy, firemní večírky a tanec je jejich přirozenou součástí. Taneční lekce jsou tedy dobrým základem pro budoucí společenský život, i když klasické tance bývají vytlačovány moderními a častěji se s nimi setkáte na televizních obrazovkách v pořadech jako Stardance než ve skutečnosti.

Taneční jistě provází nervozita u všech zúčastněných. Rodiče trnou, jestli se jejich ratolestem bude v tanečních líbit. Chlapci to mohou ve většině případů brát jako nutné zlo a ústupek naléhajícím rodičům. Holky a kluci se mohou obávat toho, “kdo na ně zbyde” při tanci a jestli natrefí na dobrého tanečního partnera (pokud už do tanečních nejdou v domluvené dvojici). Každopádně - stejně jako v jiných situacích v životě - je úvodní stres vyvážen zábavou, novými zážitky a získanými zkušenostmi.

Dívky (i jejich gardedámy - maminky, babičky, sestry, atd.) si přijdou na své při vybírání šatů, kdy si každá jistě přeje vypadat nejlépe z celého sálu. Mnohokrát však řešíme otázku - jak se správně obléct, abychom nebyli oblečeni nevhodně - příliš mnoho nebo naopak málo slavnostně (z angl. “overdressed” nebo “underdressed”).

Šaty do tanečních by tedy měly splňovat všechny kritéria společenských šatů:

  • Vždy by v první řadě měly být pohodlné a umožňovat volný ladný pohyb všech částí těla. Je důležité se v nich jednoduše předklonit, zaklonit, dřepnout, dát jednu i druhou nohu na stranu, moci dělat libovolně dlouhé kroky, vzpažit ruce atd. …

  • Sukně šatů by měla být spíš volnější, aby pěkně vlála při tanci - obtažené šaty nebo pouzdrové šaty nejsou v tomto případě ideální (ty oblečte spíše na večírek, kde nehodláte tančit, ale sedět a postávat)

  • Šaty by měly být slavnostnější - lehce lesklejší, zdobnější, nápaditě střiženější, než šaty, které byste si vzali v létě do města. Popřípadě mohou to být i jednodušší šaty ozdobené zajímavým doplňkem (broží, šátkem, sponou, ...)

  • Nezapomeňte na doplňky, které budou ladit - náušnice, kabelka, boty. Nemusí být ve stejných barvách, naopak barvy, které ladí k sobě mívají lehce odlišný odstín, avšak jsou podobném tónu (např. ladíme se do zářivých tónů, zemitých, pudrových i pastelových tónů atd.). Barevné tóny jsou však téma na samostatný článek a o tom zase jindy a jinde na našem blogu.

Těch pravidel tedy zas tolik není. Myslím, že lze zvolit jakoukoliv barvu nebo vzor podle vašeho vkusu. Těžko detailněji rozepsat, co se hodí právě k vám, bez kontextu a momentálního dojmu. Vždy je přeci důležité, jak se cítíte vy - a pokud se cítíte seběvědomě a dobře, pak jste si zvolila správně.

Šaty na taneční lekce

Na běžné hodiny se hodí šaty kratší. Je možné vidět dívky i v kostýmech, či kalhotových variacích. Určitě i to je možné, nicméně v rozevlátých kratších šatech vynikne ladný pohyb lépe - a samozřejmě lépe také taneční mistr zkontroluje, jestli tančíte správně. Z naší nabídky jsou určitě nejlepší krátké šaty z kolekce Boheme doplněné o krátkou spodničku. Takové šaty se používají nejen na Lindy hop swingový tanec a jsou úžasné právě v tom, že se vám při otočce krásně roztočí.

Krátké šaty se spodničkou

Šaty na prodloužené a závěrečné taneční lekce

Šaty na prodloužené a závěrečné taneční lekce spíše volte delší, slavnostnější, zdobnější. Lze si však pořídit jedny univerzálnější šaty střední “midi” délky a jejich slavnostnější dojem umocňovat chytře zvolenými doplňky (např. brožemi, sponami ...). Níže se můžete podívat na doplňky Convertibles. K šatům v každé barvě můžeme pro Vás vyrobit cop nebo kruh ve stejné barvě šatů.

Copčervené šaty

Dlouhé šaty by se měly vybírat a zkoušet společně s tanečními lodičkami (ty mívají střední podpatek, ve vysokých jehlách si opravdu moc dobře nezatančíte) a úměrně tomu volit i délku dlouhých šatů podle výšky vaší postavy. Dlouhé šaty mohou být se spodničkou nebo i bez. Pokud zvolíte spodničku, pak vždy volte spodničku bez obruče, obruč není hezká ani u nevěst natož u tanečnic. S obručí je ta potíž, že sune šaty jednotně jedním směrem (přesně to pak připomíná šlehačkový dort) a mnohokrát při pohybu odhalí to, že pod sukní není nic než prázdno a vaše nohy. Opět se držte pravidla, že i váš pohyb od pasu dolů v dlouhých šatech by měl být vidět. Spodničky bez obruče bývají šité v několika vrstvách řasené látky (až už z tylu, podšívky, acetátu, organzy atd.). Docílíte s nimi efektu zmiňované obruče, avšak jednodušeji a mnohem elegantněji. Podívejte se, jak vypadají naše šaty se spodničkou nebo přidanou vrchní krycí tylovou sukní. I takhle zajímavě můžete naše šaty doplnit.

Čarování se spodničkou

Obecně by se dalo říci, že se hodí vybírat oblečení, které jde variabilně kombinovat a vytvářet tak dojem, že máte na každé hodině nové šaty (pokud tedy ovšem neplánujete opravdu pořizovat/půjčovat na každou lekci jiné nové šaty, což záleží na vašem rozpočtu).

Naše variabilní šaty jsou tedy pro tohle naprosto ideální. Můžete si pořídit jedny šaty a kromě toho, že si je můžete na každou hodinu jinak uvázat, můžete si k nim přikoupit spodničku, tylovou vrchní sukni a vytvořit tak slavnostnější šaty na prodlouženou nebo závěrečnou.

Tylové sukně

Tylové sukně na šatech

A tady jsou všechny nové barvy šatů, které jsme pro Vás našili a máme je skladem.

Všechny barvy Convertibles

Šaty se navíc dobře perou a dobře vyvěšené se pak jen minimálně žehlí. Můžete se tedy bez obav zapotit … Přejeme vám krásné tančení!